Ten geleide

Het boek van Thijs Voskuilen over de apostel Paulus heeft veel stof doen opwaaien. De grondlegger van het christendom was een geheim agent van Rome, is zijn stelling. Nog voordat het boek verscheen, was er al veel aandacht in de pers. Zo kwam Voskuilen op de TV in het programma Flogiston van Wim T.  Schippers. En verleden maand mochten we op de Belgische zender van een discussie genieten zonder enige conclusie. Wel werden we onthaald op veel onzinnige theorieŽn over Jezus.

En op de achterflap zijn juichende opmerkingen verzameld. Van mensen die het boek al eerder gelezen hadden. Drie van de zes teksten zijn van anonieme recensenten, een van Wim T. Schippers, een van prof. dr. F. Ankersmit en de laatste van Col. Prof. Rose Mary Sheldon.

De inhoud is stellig even opzienbarend als de vorm. Voskuilen heeft niet een betoog opgebouwd in een klassieke wetenschappelijk analyse. Neen, hij heeft de vorm gekozen van een tweegesprek tussen zijn alterego Will Hunting en 'een denkbeeldige theologieprofessor Norman Kotzwinkle'. Het geheel staat onder leiding van, jawel, David Letterman.

Het boek beslaat 540 bladzijden, waarvan de eerste 314 het twistgesprek beslaan. De tweede helft is een filmscript.

De centrale these 'Paulus was een geheim agent' is echter nog niet bekeken op zijn historische en inhoudelijke waarde. Charles Vergeer, filosoof en schrijver van twee boeken over Jezus de Nazaraner - Een nameloze uit 1997 en Het panterjong uit 2000 - geeft in een uitvoerige open brief zijn mening.

Thijs Voskuilen, Alias Paulus. de grondlegger van het christendom als geheim agent van Rome. Amsterdam 2002