Nieuwsbrief 17

De zeventiende nieuwsbrief van Onvoltooid Verleden van 24 december 2011.

Op het einde van het jaar 2011 hebben we twee artikelen en een aantal mededelingen onder andere van reeds verschenen blogs.

Dennis Bos beschrijft de mythevorming in het leven van Bertus Zuurbier, de man die getypeerd werd als de verkoper van oude nummers van zijn eigen tijdschrift. In hoeverre dat waar is, lees je hier.

Carl en Hans Eisma hebben onderzoek gedaan naar de invloed van onderwijsvernieuwer Jan Ligthart in Rusland. Zij doen er hier verslag van. Tevens heeft Carl Eisma meegewerkt aan de tentoonstelling Jan Ligthart en Theo Thijssen, twee bevlogen schoolmeesters uit de Jordaan, die op 21 januari 2012 geopend wordt in het Theo Thijssen Museum in Amsterdam. De tentoonstelling is te bezichtigen vanaf 23 januari 2012. Meer informatie binnenkort op de website van het Theo Thijssen Museum.

In november van dit jaar stond er een kort bericht in Nieuws over de Stichting 100 jaar Nederland en de Eerste Wereldoorlog. Een uitgebreid verhaal is hier te lezen.

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn er zeven blogs verschenen: Zwarte Piet - Enkidu, Schuilnamen, Het Liberalen Boek, Jan Marijnissen en de geschiedenis van het socialisme, Talma vs Cornelissen, Populisme en het Jaarboek Kritiek en Rijksveldpostauto voor 1903?. Ook de komende tijd zullen we doorgaan met deze blogs. Maar wel in een nieuwe vorm. Het is van begin 2012 mogelijk direct op de blogs te reageren. En tegelijk is er een beter overzicht van alle blogs.

In de databank zijn de herinneringen van Charles Vergeer opgenomen over zijn studentenjaren in Amsterdam. Het boekwerk Gezegd en gezwegen is verschenen in 2001, maar is niet meer te verkrijgen. Behalve zijn interessante wederwaardigheden zijn de illustraties van Jack Vreeke eveneens opmerkelijk.

Recensies: Sjaak van der Velden besprak het boek Wij gingen onze eigen weg. Herinneringen van revolutionaire socialisten in Nederland van 1930 tot 1950, uitgegeven door Bart van der Steen en Ron Blom. Onder het kopje recensies staan nu alle besprekingen, verschenen in het papieren tijdperk of virtueel.

We wensen u veel leesplezier en het beste voor 2012.Afmelden | Aanmelden