Nieuwsbrief 21, 20 december 2012

De een en twintigste nieuwsbrief van Onvoltooid Verleden van 20 december 2012.

Deze nieuwsbrief is gewijd aan het socialistische lied. In de lente van dit jaar hield de WBS een symposium getiteld 'Makkers ten laatste male! Nieuwe visies op het rode lied'. Van twee van de vier inleiders, te weten Frank van As en Dennis Bos, publiceren we de tekst. De bijdrage van Frank van As gaat over de geschiedenis van het rode lied in de tijd van de sociaaldemocratische organisaties van 1920 tot de jaren zestig. De bijdrage van Dennis Bos over gedichten en liederen, die de Parijse Commune bezingen, verschijnt in het nieuwe jaar. Die is dan hier te vinden. Daarnaast hebben we een aansluitende bijdrage van Martine van Leeuwen en Anne Petterson over de Leidse feministische zanggroep uit de jaren zeventig: de Sirenes. De bekende liederen zijn ook opgenomen.

In de rubriek recensies heeft Henny Buiting de biografie besproken over Fanny Schoonheyt. Een Nederlands meisje strijdt in de Spaanse Burgeroorlog geschreven door Yvonne Scholten.

Sinds de vorige nieuwsbrief zijn blogs 38 tot en met 41 verschenen. De onderwerpen zijn achtereenvolgens De actualiteit van Arnold Kerdijk, De last van een monumentale geschiedenis, Den Haag als centrum van de wereld en De vuile handen van Tanja en Fanny. Op de Facebook pagina van Onvoltooid Verleden staan de reacties op de blogs.
Met deze nieuwsbrief verschijnt ook blog 42, gelieerd aan het artikel  over de Leidse Sirenes. Allen hier te vinden.


Verder wenst de redactie u uiteraard een goed 2013!

Afmelden | Aanmelden